Herbata z cytryną powodują Alzheimera?


Fora aż kipią od opinii na temat tego czy herbata z cytryną jest szkodliwa czy też nie. Czy należy się faktycznie wystrzegać łączenia cytryny z herbatą dla naszego zdrowia? Co na to lekarze, chemicy, badacze? O co chodzi? Wszystko zaczęło się od lat 60', 70' ubiegłego stulecia, kiedy lekarze z całego świata zaczęli łączyć chorobę Alzheimera z aluminium (glinem) obecnym w menażkach, garnkach, kubeczkach, miskach. Do tej pory odradza się używania sztućców i naczyń aluminiowych, jednak badania nie są jednoznaczne co do faktycznej ich toksyczności. Ponadto, uważa się, że glin jest sprawcą innych chorób: osteomalacji, encefalopatii lub wapnienia tkanek miękkich.  





Pic czy nie pić?

Ostatnimi czasy ponownie zawrzała dyskusja na temat szkodliwych związków glinu powodujących Alzheimera zawartych ... w herbacie z cytryną. Na tym jednak polu jest tyle zdań i opinii ile osób na forach. Najlepiej więc przytoczyć słowa chemików i lekarzy. Uważa się, że jeśli doda się cytrynę do herbaty w trakcje zaparzania (liście herbaty lub torebka z herbatą dalej znajdują się w kubeczku ) to w takim układzie liście herbaty - cytryna powstaje szkodliwy związek o nazwie cytrynian glinu. Cytrynian glinu jest dobrze przyswajalny i odkłada się w dużych ilościach w naszym organizmie uszkadzając jego komórki. Warto dodać, że w Anglii na niektórych opakowaniach herbaty czarnej jest ostrzeżenie, że cytrynę można dodać dopiero po wyjęciu fusów, liści, torebki z filiżanki. W liściach herbaty znajduje się duża ilość glinu, który wraz z zaparzeniem herbaty uwalania się do napoju. Jest on jednak w takiej postaci nie przyswajany przez nasz organizm. Po dodaniu do zaparzanej herbaty soku z cytryny z nieprzyswajalnego glinu powstaje związek o nazwie cytrynian glinu, który, nasz organizm przyswaja - odkłada się w komórkach naszego ciała. Naukowcy uważają, że może on przyczynić się do częstszych zachorowań na Alzheimera. Jak temu zaradzić? Naukowcy radzą najpierw zaparzyć herbatę, odsączyć ją od liści lub wyciągnąć torebkę i dopiero wtedy dodać cytrynę. Uważa się bowiem, że napój w takiej postaci już nie jest szkodliwy dla naszego organizmu.  

Ile glinu jest w herbacie

Ze wszystkich herbat (zielone, czerwone, ziołowe, owocowe, czarne) najwięcej glinu (aluminium) zawartych jest w herbacie czarnej, najmniej natomiast w herbatkach ziołowych, owocowych. W suchych liściach herbaty czarnej jest aż 30 000 mg Al/kg, zaś sam napar zawiera powyżej 10 mg Al/kg. Dużo niższe stężenie glinu występuje w herbatach owocowych. Procentowa zawartość glinu, który przechodzi do naparu czarnej herbaty wynosi 9-42% jego zawartości w herbacie.  

Czarna herbata zdziała cuda!

Jak wiadomo herbata czarna pita bez dodatków zawiera duże ilości flawonoidów, które wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi, antyoksydantów zapobiegających starzeniu się organizmu i śladowe ilości dobrych dla zdrowia pierwiastków w tym fluoru, który przeciwdziała próchnicy. Cytryna z kolei bogata w witaminę C jest świetnym sposobem na szkorbut czy przeziębienie. Czy łączyć jednak te dwa produkty? Mimo niejednoznacznych badań, odradzam i zachęcam do wypicia herbaty z sokiem malinowym.  

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Zostań kiperem z Bio-active
Ocet jabłkowy sposobem na chudnięcie
Herbata i kawa, a ciąża. Pić czy nie pić?




One Comment add one

  1. Chong Pforr says:

    to jest to! Dzieki za wpis, do uslyszenia kolejnym razem

Zostaw komentarz

Poprzedni artykuł:

Następny artykuł: