Banany można jeść na surowo, z muesli, jako deser lub jako nadzienie czy koktajl – bardzo popularny jest koktajl przyrządzony z mleka lub jogurtu i bananów, całość blenduje się, można dodać odrobinę cynamonu lub kawy rozpuszczalnej. Jest to bardzo smakowity napój.
Fit chlebek bananowy
Zdrowy chlebek bananowy przyrządza się bez dodatku cukru. Oto przepis na taki wypiek:
- 215g obranych ze skórki, bardzo dojrzałych bananów- 3 małe
- 1 duże jajko
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- cynamon
- imbir
- sól
- 2 łyżki miodu- opcjonalnie
Banany należy zblendować z jajkiem na gładką masę, następnie dodać mąkę, sodę, szczyptę soli oraz cynamon i imbir według uznania. Wymieszać wszystko do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do silikonowej foremki i posypać cynamonem. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C- do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia . Podawać z ulubionymi dodatkami, czyli np. miodem, dżemem lub białym serkiem. Każdy może jeść taki chleb według własnego uznania.
Przepis na chlebek bananowy
Chleb bananowy to produkt łatwy do przyrządzenia. Prosty przepis na chleb bananowy wygląda tak:
- 3 lub 4 dojrzałe (najlepiej przedojrzałe) banany, rozgniecione.
- 75 g masła, roztopionego,
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (lub mniej, jest to bardzo słodki wyrób),
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 1,5 szklanki mąki pszennej.
Chleb można jeść jak ciasto lub traktować go jak wyrób piekarniczy. Smakuje osobom lubiącym dość słodkie wyroby.
Można też zastosować inny przepis:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 4 banany
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka posiekanych orzechów
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka wbijamy do miski i miksujemy lub używamy trzepaczki. Miksując dodawać należy cukier, następnie roztopione masło, a na końcu rozgniecione lub zmiksowane blenderem banany.
W drugiej misce mieszammy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy masę bananową i dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i drobniej posiekane orzechy i łączymy starannie składniki. Ciasto wykładamy do wyścielonej papierem do pieczenia dużej podłużnej formy keksowej i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Po przestygnięciu ciasto nadaje się do spożycia.
Powyższe przepisy to sposób na otrzymanie wypieku w formie chleba słodkiego, wypieku deserowego.
Efekty spożywania bananowego chleba
Chlebek jest zdrowy, daje mnóstwo energii i sprawdza się jako składnik zdrowego śniadania. Warto dodać do niego imbir, ponieważ taka przyprawa przyśpiesza metabolizm i działa bardzo dobrze na organizm. Imbir rozgrzewa, co jest bardzo ważne w zimowe, upalne dni. Nie oznacza to rezygnacji z jadania na przykład żytniego chleba, ale pewne urozmaicenie diety. Warto samodzielnie piec chleb bananowy, cała rodzina na pewno się w nim rozsmakuje. Najlepiej nie dosładzać go, a jeśli już musimy to cukier zastąpić można ksylitolem lub stewią.
Dodaj komentarz