Czereśnie to bardzo zdrowe i pyszne owoce. W 80 procentach składają się z wody, ale sycą i smakują wyjątkowo. Jest to doskonały owoc, godny uwagi i na pewno doskonale wpływający na ludzki organizm. Czerwone lub ciemnowiśniowe smakują jedzone bez dodatków albo jako element deserów, kompotów oraz napojów. Czereśnie to owoce ukochane przez wiele osób i nie ma w tym nic dziwnego – słodkie, pachnące i aromatyczne są jednym z symboli lata. Nikt nie wyobraża sobie tej pory roku bez pięknych, pachnących wspaniale czereśni. Kochają je dzieci, młodzież oraz osoby dorosłe, potrafią jadać je garściami. Należy jednak unikać nadmiaru i przesady.
Właściwości lecznicze czereśni
Ten pochodzący z Kaukazu i Turcji owoc jest popularny na całym świecie, jadany surowo lub przetwarzany – pyszne są soki czereśniowe oraz ciasta z czereśniami. Pomaga na tarczycę, jest dobry dla osób chorujących na artretyzm. Doskonałe czereśnie to podstawa diety w lecie. Warto sięgać po nie jak najczęściej. Potas zawarty w czereśniach doskonale wpływa na serce. Witaminy z grupy B są pomocne w kurowaniu artretyzmu. Zachwycając się walorami smakowymi czereśni zapominamy o ich leczniczym działaniu. Dzięki nim lepiej pracuje układ pokarmowy człowieka, poprawia się metabolizm, opóźnia się także starzenie. Na pewno warto jadać czereśnie, owoc doskonały, pyszny i jakże zdrowy. 100 gramów czereśni to tylko 63 kcal. Jest to niewiele, czereśnie nie tuczą, ale lepiej nie jeść ich po godzinie 18.00, jak wszystkich owoców zresztą. Mają w sobie cukier, a późne ich spożywanie nie jest korzystne dla organizmu. Owoc ten jest bogaty w jod, dlatego powinny go spożywać kobiety ciężarne. W czasie połogu lepiej ich nie spożywać, ponieważ są ciężkostrawne. Wówczas inne owoce są lepsze – warto jadać jabłka. Wpływają dobrze na serce oraz poprawiają pracę nerek. Ważne – nie wolno ich popijać zimną wodą, bo to może spowodować biegunkę. Lepiej po zjedzeniu tych owoców napić się ciepłej herbaty niż zimnej wody mineralnej – po cóż narażać się na rozstrój żołądka lub ból brzucha.
Właściwości odchudzające czereśni
Czereśni nie powinni jadać cukrzycy oraz osoby będące na dietach redukcyjnych, ponieważ są one bogate w cukier. Czereśnie doskonale oczyszczają organizm, ale nie wolno ich jadać kilogramami z uwagi na cukier oraz ciężkostrawność. W diecie osoby odchudzającej się mogą być, ale w ograniczonych ilościach. Mają też dobrą cechę usprawniają trawienie i poprawiają perystaltykę jelit. A to jest ważne, obecnie ludzie spożywają mało pokarmów bogatych w błonnik, co przyczynia się do tycia. Nie jest to na pewno dobry objaw. Można jadać 30-50 dag owoców dziennie, ale przez 2-3 tygodnie. Zapewni to detoksykację organizmu. Na pewno nie kilogram czy dwa. Przestrzeganie zaleceń jest ważne. Podobnie jak dokładne gryzienie tego owocu. Czereśni nie wolno jeść na czczo – to bardzo niezdrowe dla ludzkiego organizmu. Ludzie chorujący na zespół jelita drażliwego mogą jeść te owoce lekko obgotowane, ale na pewno nie surowe.
Dodaj komentarz