Kawa to napój bardzo popularny na całym świecie, również w Polsce bije rekordy popularności i jest częściej spożywany niż herbata. Polacy piją obecnie po kilka kaw dziennie. Sięgają po kawę parzoną lub rozpuszczalną. Parzona kawa nie jest już przygotowywana po turecku, lecz coraz częściej przygotowuje się taką kawę w ekspresie do kawy. Taka kawa jest o wiele smaczniejsza. Ma aromat, jakiego nigdy żadna kawa rozpuszczalna mieć nie będzie.
Kawa parzona – bliżej natury
Kawa parzona to kawa bliżej natury, bez długiego przetwarzania, dobrej jakości i smaczna. Prawdziwy smakosz tylko po taką kawę sięga. Najczęściej kupuje kawę w ziarnach, mieli ją tuż przed przygotowaniem w ekspresie. To najlepszy wybór dla wielbicieli kawowego napoju. Można serwować kawę czarną, z mlekiem, pianką mleczną, bitą śmietaną lub cukrem, whisky i tym podobnymi atrakcjami. Doskonała kawa to podstawa, a niejedna osoba po taką kawę sięga i to dwa czy trzy razy dziennie. Eksperci twierdzą, że picie do czterech filiżanek kawy dziennie nie jest wcale szkodliwe. Oczywiście jakość ziaren przekłada się na smak oraz aromat każdej kawy. To sprawa całkiem oczywista. Warto o tym zawsze pamiętać. Pyszna kawa to podstawa. Kawa parzona ma ok. 120 mg kofeiny, a kawa rozpuszczalna tylko ok. 65 mg. To też świadczy o mocy oraz jakości takiej kawy. Kawa parzona ma więcej cholesterolu od kawy rozpuszczalnej.
Kawa rozpuszczalna
Kawę rozpuszczalną przygotowuje się szybko i ławo. Dwie łyżeczki kawy sypie się do kubeczka, zalewa się gorącą wodą i już jest napój. Do tego mleko oraz cukier i mamy pyszną kawę. Na pewno warto rano przyrządzić taką kawę. Rozpuszczalna kawa produkowana jest z ziaren kawy, które najpierw się wypala, a później drobno się je mieli. Później kawę zaparza się w temperaturze do 180 stopni Celsjusza pod wysokim ciśnieniem. Następnie się ją zagęszcza i klaruje, później się ją suszy. I powstaje kawa w formie proszku, do rozpuszczania w gorącej wodzie. Ważne – kawa rozpuszczalna produkowana jest z ziaren gorszej jakości niż kawa normalna. Z tego powodu sięgać po nią nie należy bardzo często. Jeśli lubimy dobrej jakości kawę to tylko kawa mielona spełni nasze wymania. Kawa rozpuszczalna mniej pobudza organizm, nie jest tak mocna jak kawa naturalna. Jeśli zatem chcemy obudzić się rano to należy pić kawę naturalną, a nie rozpuszczalną. Kawa taka może zawierać dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż kawa naturalna.
Którą kawę wybrać?
Gdy w domu jest ekspres do kawy, preso czy kawiarka to zdecydowanie należy wybrać kawę mieloną. Jeśli nie mamy takich urządzeń to kawa rozpuszczalna jest wyjściem. Gdy w biurze ekspresu do kawy nie ma to wówczas lepsza jest kawa rozpuszczalna, łatwa do przygotowania oraz bardzo smaczna. Każdy kieruje się własnym gustem w wyborze kawy i ma do tego prawo. Jedna osoba woli kawę rozpuszczalną, inna wybiera kawę parzoną. Każdy człowiek może wybrać własną kawę, która na pewno sprawi mu przyjemność i pozwoli dobrze rozpocząć dzień.
Dodaj komentarz