Nutella to ulubiony krem czekoladowy włoskich maluchów. Każde śniadanie to bułeczka z Nutellą. Jednak w Polsce ten krem do pieczywa również jest coraz bardziej popularny. Nie tylko na śniadanie, lecz również na inne posiłki – podwieczorki i kolacje. Nutella z daktyli jest nowinką, ale wartą wypróbowania i nie mniej smaczną od tradycyjnego kremu do pieczywa. A poza tym o wiele zdrowszą i nawet smaczniejszą. Kto ceni własne zdrowie, ten powinien przygotować daktylową Nutellę, serwować ją maluchom.
Nutella z daktyli jest zdrowa?
Nutellę z daktyli można przyrządzić w domu. Jest to łatwe zadanie dla każdego, nie wymagające specjalnych umiejętności kulinarnych. Krem z daktyli jest wegański i staje się coraz bardziej popularny nie tylko wśród fanów zdrowego odżywiania. Rodzice dbają o zdrowie maluchów, dlatego powinni samodzielnie przygotować pyszny, słodki oraz zdrowy krem z daktyli.
Przepis na Nutellę z daktyli
Przygotowanie Nutelli z daktyli nie jest trudne. Wystarczy wziąć:
- 1 kubek orzechów laskowych
- 1 kubek wody lub mleka roślinnego nie zawierającego dodatku cukru
- 12 wypestkowanych daktyli
- 1½ łyżki karobu (jest to substancja podobna do kakao, ale o wiele mniej słodka). Karob – nazywany też chlebem świętojańskim – uważany jest za produkt bardzo zdrowy, jeden z najzdrowszych na świecie. Zawiera kwasy tłuszczowe i błonnik, co oznacza, że wpływa dobrze na trawienie. Karob nie ma w składzie kofeiny, coraz częściej zastępuje tradycyjne kakao. Sięgają po niego osoby ceniące zdrowe odżywianie.
Inna wersja Nutelli z daktyli
Nutellę przygotujemy z następujących składników:
- 2 szklanki orzechów laskowych
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 4 łyżki kakao
- mleko zwyczajne, krowie, lub sojowe.
Daktyle moczymy w mleku przez całą noc. Następnie rano przygotowujemy krem. Powyższe elementy należy połączyć tak, aby stworzyły gładką masę, dość gęstą, ale nie wodnistą (można zrobić to ręcznie, można użyć blendera czy malaksera). Masa powinna ładnie rozsmarowywać się na pieczywie albo naleśnikach, jest też dobrym kremem do ciast oraz dodatkiem do kruchych ciasteczek, można zorganizować przyjęcie dla dzieci, podając Nutellę do małych bułeczek. Krem nie jest drogi, a znacznie zdrowszy od produkowanej masowo Nutelli.
Po taką wegańską wersję popularnego kremu sięgają weganie, wegetarianie oraz miłośnicy słodkości. Na pewno warto wybrać takie smarowanie do chleba czy bułek, a nie Nutellę produkowaną przemysłowo, z konserwantami, barwnikami oraz bardzo szkodliwym olejem palmowym. Daktyle są bardzo zdrowym i naturalnym słodzikiem, a to przecież najważniejsze. Daktylowa Nutella na pewno zasmakuje maluchom i pozwoli rodzicom wyprzeć nienaturalne słodkości z jadłospisu. Wkrótce nikt z osób przygotowujących daktylową Nutellę nie będzie pamiętał o kremie kupowanym w sklepie. Poza tym warto pamiętać o właściwościach daktyli: działają przeciwbólowo oraz łagodzą stany zapalne, są dobre dla osób zestresowanych, ponieważ uspokajają i obniżają poziom cholesterolu we krwi, dostarczają żelaza, dodają energii sportowcom. Dzięki nim można szybko uzupełnić potas w organizmie. Dlatego Nutella z daktyli jest taka zdrowa i godna polecenia.
Dodaj komentarz