Obecnie często promowane są niezdrowe przekąski. Należą do nich chipsy. Ta tłusta i wysokokaloryczna przekąska jest ukochana przez dzieci i młodzież. Zamiast zdrowych przekąsek typu jabłko czy marchewka obecnie młodzi ludzie sięgają po chipsy w małych lub dużych paczkach, traktując je jak drugie śniadanie lub podwieczorek. Reklamy telewizyjne wypromowały tę niezdrową przekąskę. Te przekąski są stosowane podczas imprez oraz spotkań towarzyskich. Ich smaki są różnorodne – paprykowe, szynkowe, kurczakowe, serowe. Producenci tworzą setki smaków i starają się zachęcić do spożywania tej przekąski każdego – najlepszym odbiorcą tego produktu są najmłodsi. Chrupanie chipsów uznają za modne, a sam przysmak jest dla nich tym, czym kiedyś były prażynki lub popcorn. Sole, tłuszcze trans oraz rakotwórczy akrylamid są zawarte w chipsach. Nie działają one dobrze na zdrowie, powodują otyłość, mogą spowodować nowotwór. Mądrzy rodzice dzieciom chipsów i frytek nie dają, nie zawierają ich w codziennej diecie. Dzieci od najmłodszych lat powinny jadać warzywa, owoce, pić naturalne soki i wodę mineralną – to przyniesie im wiele korzyści i sprawi, że będą zdrowe, odporne oraz silne.
Chipsy – fakty i mity
Chipsy to przekąska na temat której krążą różne fakty i mity. Mit jest taki, że chipsy nie szkodzą i można je jadać zamiast innych zdrowych przekąsek. Fakt jest inny – chipsy są szkodliwe, zawierają glutaminian sodu. Chipsy zawierają około 30-40 gramów tłuszczu na 100 gramów produktu. Paczka chipsów mająca 140-150 gramów zawiera ok. 40-60 gramów tłuszczu. Paczka chipsów to ok. 10-12 małych łyżeczek tłuszczu. W chipsach jest też morze soli, na 100 gramów produktu przypada 1,5 grama soli. A przecież dziennie można zjeść 5 gramów soli.. Nadmiar soli w diecie powoduje wzrost ciśnienia tętniczego oraz ryzyko chorób układu krążenia. Naukowcy ostatnio odkryli, że chipsy są szkodliwe dla serca. Nie zalecają tej przekąski w ogóle i trudno się im dziwić.
Akrylamid – cichy morderca
Akrylamid obecny jest w chipsach, pieczywie, solonych orzeszkach. Może zwiększać ryzyko powstawania nowotworów różnego rodzaju, szczególnie raka piersi u kobiet. Nie powstaje naturalnie. Jest obecny w tworzywach sztucznych, farbach, klejach, zaprawach murarskich. Ludzie spożywają go w paluszkach, pieczywie, chipsach, frytkach, ciastach oraz smażonym mięsie. Powstaje podczas cieplnej obróbki produktów. Substancja jest szkodliwa, a spożywana często może powodować groźne choroby, może uszkadzać tkankę nerwową. Jest to jeden z powodów, dla którego lepiej unikać chipsów i frytek oraz słonych paluszków.
Tytoń i chipsy – zabójcze połączenie
Tytoń i chipsy to zabójcze połączenie. Nie należy ani jadać chipsów, ani palić papierosów. Jednak połączenie obu tych używek, bo tak można byłoby je nazwać, jest fatalne. Obie uszkadzają serce, a ich połączenie jest bardzo groźne, przyśpiesza wystąpienie zawału serca. Dorośli sięgają nieraz po chipsy jako przekąskę do piwa, a do tego papieros. Takie połączenie także nie jest rekomendowane. Piwo to kalorie, chipsy to też kalorie, a papieros to szerokie spektrum czynników chorobotwórczych. Połączenie trzech „przysmaków” na pewno będzie złe dla każdego, niezależnie od wieku i stanu zdrowia.
Dodaj komentarz