Dieta wegetariańska to schemat żywieniowy oparty na powszechnym lub wyłącznym spożyciu żywności należącej do królestwa roślin. Dziś diety wegetariańskie są uważane bardziej niż cokolwiek innego za „zestaw” stylów jedzenia.
Na czym polega dieta wegańska I wegetariańska
Wśród wielu dietetyków panuje powszechna opinia, że wśród różnych diet dieta wegetariańska i wegańska są bardzo zdrowe masy ciała, pod warunkiem, że są one przeprowadzane prawidłowo i zbilansowane oraz zawierają wszystkie składniki organizmie szereg ważnych funkcji odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dlatego ważne jest, aby postępować zgodnie z instrukcjami eksperta, który opracowuje spersonalizowany plan układ odpornościowy, aby uniknąć ryzyka wystąpienia poważnych niedoborów żywieniowych.
Jaka jest różnica między zróżnicowana dieta wegetariańską a wegańską? Wegetarianie wykluczają z diety mięso i ryby; wegetarian i wegan są jednak wegetarianami dzienne zapotrzebowanie, organizm człowieka którzy całkowicie powstrzymują się od wszystkich pokarmów zwierzęcych, więc nawet nie jedzą jaj, mleka i produktów mlecznych i miodu.
Jaki jest wpływ tego typu diety na zdrowie? „Diety wegetariańskie i wegańskie są bogate w zboża, owoce, warzywa, rośliny, które zmniejszają spożycie tłuszczów nasyconych i cholesterolu funkcjonowanie układu nerwowego instytut żywności, a zatem mają właściwości ochronne przed różnymi chorobami przewlekłymi, w tym sercowo-naczyniowymi”, informuje ekspert.
„Jednak-ostrzega dietetyk-diety te, jeśli nie są zaplanowane i zintegrowane , mogą narażać na różne szkodliwe niedobory żywieniowe korzystnie wpływa, ponieważ niektóre podstawowe dla organizmu składniki odżywcze nie są wystarczająco reprezentowane w warzywach produkcji czerwonych krwinek. Przede wszystkim weganie, rezygnując z mleka i pochodnych oraz jaj, narażają się na niedobory witaminy B12 zaburzenia neurologiczne, witaminy D, wapnia, żelaza, cynku, kwasów tłuszczowych omega 3 „.
Jak można stosować tego typu dietę bez narażania organizmu na ryzyko? „Brakujące składniki odżywcze można nadal uzyskać poprzez substytuty żywności pochodzenia roślinnego, które czasami są „wzmocnione”, takie jak mleko ryżowe lub sojowe pierwiastków śladowych, do których dodaje się wapń, lub niektóre płatki śniadaniowe produkty pełnoziarniste, do których dodaje się żelazo. i witaminy”, wyjaśnia lekarz. I dodaje: „aby zrównoważyć te diety, warto uwzględnić orzechy dzienne zapotrzebowanie, nasiona lnu i tłuste owoce ludzkim organizmie czynnik rozwoju procesu otępiennego, które dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych prawidłową pracę układu odpornościowego roślinnej diecie, oraz białka dietę roślinną dostarczane przez soję i rośliny uczucie chronicznego zmęczenia, które w połączeniu ze zbożami gwarantują spożycie kompletnych białek. , jak ci z ciała”.
Jak zdrowe jest przestrzeganie diety wegetariańskiej lub wegańskiej? „Duże spożycie owoców, warzyw, roślin strączkowych, zbóż, na których opiera się dieta i wegańska produktów zwierzęcych, powinno być również brane za przykład przez wszystkożernych, aby poprawić swoją dietę” – mówi dietetyk.
Ogólnie rzecz biorąc, warto byłoby nieco zmniejszyć spożycie mięsa rola wapnia, mleka i pochodnych, na rzecz owoców, warzyw i całej żywności chroniczne zmęczenie, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie w ogóle prawidłową pracę układu odpornościowego ryzyko wystąpienia chorób owoce morza. Z drugiej strony,” nadal ważne jest, aby nie wymyślać wegetariańskie lub wegańskie z dnia na dzień, ale oprzeć swój wybór, przyjmując kontrolowaną, dobrze zdefiniowaną dietę, ucząc się jeść „nowe” potrawy, które nie były wcześniej znane, najlepiej stosując się do porady i wsparcia eksperta”, podsumowuje dr Oggionni.
Najczęściej występujące niedobory w diecie wegańśkiej I wegetariańskiej
Jakie możliwe braki mogą objawiać się w dietach wegetariańskich? Będziemy mówić tylko o „możliwych” niedoborach, ponieważ istnieją różne czynniki uznaniowe, wegan i wegetarian które mogą wpływać na równowagę odżywczą diety wegetariańskiej alg morskich; na przykład: troska o wybór źródeł żywności, poziom aktywności fizycznej, specjalne warunki fizjologiczne (ciąża, karmienie piersią ) lub stany patologiczne, stosowanie suplementów lub nie produktach mlecznych, faza życia ( wzrost , starość) itp.
Inaczej jest w przypadku populacji sportowej, która obejmuje filozofię wegańską diecie wegetariańskiej produkty pochodzenia zwierzęcego. W tym przypadku białko o wysokiej wartości biologicznej prawie zawsze jest niewystarczające do wsparcia obrotów białek mięśniowych. Dlatego też powrót do zdrowia po wysiłku i poprawa wydajności, zwłaszcza w aktywności siłowej prawidłową kondycję układu kostnego, pozostają zagrożone biodostępność witamin. Integracja żywności staje się niezbędna.
Ostatecznie dieta może niewątpliwie zwiększyć ryzyko niedoborów żywieniowych produktów pochodzenia zwierzęcego, ale zakres i rodzaj zależą od wielu czynników zbilansowanej diety. Oprócz korekty żywieniowej przez dietetyka, suplementacja żywności jest niewątpliwie podstawowym sposobem uniknięcia tej hipotezy. Nie zapominajmy, że czasami braki pozostają w stanie subklinicznym nawet przez długi czas zachowaniu prawidłowej masy kostnej, predysponując do patologii lub powikłań w dłuższej perspektywie, nawet bez wstępnego Ostrzeżenia.
Witamina B12
Znajdując się w elementach pochodzenia zwierzęcego, witamina B12 jest przedmiotem jednego z głównych niedoborów diety wegańskiej dieta roślinna. Dla tych, Witamina B12 którzy stosują tę dietę, alternatywą są suplementy lub pokarmy wzbogacone tą witaminy b12, takie jak płatki śniadaniowe wpływ witaminy d, napoje sojowe i ekstrakt drożdżowy witaminy b12. Dzieciństwo, ciąża i karmienie piersią to fazy, w których witaminy b12 jest szczególnie ważna.
Jod
Jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy, Jod które regulują aktywność metaboliczną produkty roślinne. Nadmiar może być toksyczny, podczas gdy niedobór może powodować niedoczynność tarczycy, właściwości jodu apatię i zmiany psychiczne konsekwencje niedoboru jodu. W ciąży niedobór może powodować płód, oprócz ryzyka poronienia niedobór jodu, upośledzenie funkcji poznawczych.
Cynk
Ilość cynku sama w sobie nie stanowi problemu w żywności pochodzenia roślinnego, ale utrudnione wchłanianie przez inne substancje może prowadzić wegan do rozwoju niedoborów tego pierwiastka. Aby temu zaradzić, ci, którzy stosują tę dietę, mogą przede wszystkim moczyć zboża i rośliny strączkowe Cynk w wodzie przed ich zjedzeniem, aby nieaktywne substancje zapobiegające wchłanianiu cynku lub spożywać je razem z pokarmami bogatymi w kwasy organiczne. Ogólnie rzecz biorąc, weganie mogą również uzupełnić ten składnik odżywczy orzechami, tofu, makaronem pełnoziarnistym, kiełkami pszenicy i zbożami z dodatkiem właściwości cynku cynk.
Żelazo
Orzeszki ziemne, rośliny, pełnoziarnisty chleb i mąka, a także niektóre rodzaje suszonych owoców są wegańskimi alternatywami dla spożycia niedoborem żelaza, które jest podstawowym składnikiem hemoglobiny i jako takie jest niezbędne do funkcjonowania czerwonych krwinek. W różnych produktach pochodzenia roślinnego żelazo występuje w wersji, która nie wiąże się z hemoglobiną i jest trudniejsza do wchłonięcia, ale problem rozwiązuje się dzięki witaminie C i kwasom organicznym, które uzyskuje się przez jedzenie owoców i warzyw niedobór żelaza. Wśród Żelazo opcji dostępnych dla wegan do podjęcia żelaza są również ciemnozielone warzywa liściaste powiększona tarczyca i wzbogacone płatki śniadaniowe.
Witamina D
Nie będąc w stanie spożywać mleka i jego pochodnych witaminę d, aby uzyskać wapń, który jest cenny dla zdrowia zębów i kości witamina d bóle kości, weganie muszą uciekać się do żywności witaminy d, takiej jak nasiona sezamu, bazylia, rośliny strączkowe, orzechy, Witamina D takie jak migdały, figi lub morele oraz biały lub pełnoziarnisty chleb witaminy d. , a także wzbogacone pokarmy roślinne suplementy diety niedobór witaminy d. Zamiast tego należy unikać tych pokarmów witaminy d, które zawierają wapń, ale także substancje witaminy d, które uniemożliwiają jego wchłanianie witamina d, takie jak Izolaty obecne witaminy d w liściach rzepy i szpinaku.
Aby dokładnie regulować ilość wapnia witaminy d, ale także fosforanów, organizm ludzki potrzebuje witaminę d. Z wyjątkiem żywności pochodzenia zwierzęcego witamina d, w diecie wegańskiej element ten można wprowadzić za pomocą specjalnych suplementów lub płatków śniadaniowych i bezcukrowych napojów sojowych która forma witaminy d. wzbogacony o niedobór witaminy d.
Witamina A
Objawy niedoboru witaminy A zaczynają się od ślepoty nocnej, a jeśli postępuje, może prowadzić do poważniejszych problemów z oczami, takich jak owrzodzenia rogówki, blizny i ślepota. Niedobór witaminy A zmniejsza również odporność i jest ważny dla wzrostu i rozwoju niemowląt, Witamina A chłopców i dziewcząt, a także tworzenia czerwonych krwinek pestki dyni. Spożycie warzyw bogatych w karotenoidy z pewną ilością tłuszczu wykazało wzrost wchłaniania i ilość, która jest syntetyzowana w witaminę A.
Dodaj komentarz